… spomin pa ostaja! Da pa ne bo kdo ostal brez teh prijetnih trenutkov, si lahko ogledate slike, ki jih je posnela naša fotografinja Ema Koncilija, video posnetke dramske igre, ki jo je zrežirala Anamarija Brudar, in plesov, ki smo ju staršem zaplesali v nedeljo, ali pa preberete ta opis oratorija, ki ga je spisala Ana Šubic.

Zadnji teden junija je pred Baragovim zavodom tudi letos potekal oratorij – tokrat na poziv »Eno je potrebno!« Te besede so bile škofovsko geslo misijonarja Friderika Ireneja Barage. Prav on je bil letos glavni vzor vsem udeležencem oratorija, njegovo življenjsko pot pa so otroci spoznali tudi prek dramske predstave.

Že prvi dan je bilo očitno, da se bomo imeli lepo. Pod odrom se je zbralo okoli 200 otrok, 70 animatorjev, sestre HMP, duhovniki, kuharice, voditelji in gostje. Ob petju nove himne smo dvignili zastavo in oratorij se je začel.

Dnevi so potekali po ustaljenem, vendar prav nič dolgočasnem urniku. Animatorji smo se na prihajajoče izzive pripravili že na jutranji molitvi in sestanku, ob pol devetih pa smo že pohiteli k otrokom na dvorišču. Po uvodu v dan smo si ogledali del dramske predstave, ki jo je z režiserko Anamarijo na čelu pripravila dramska ekipa. Temu so sledile skupne kateheze pod odrom, nato pa kateheze v skupinah, razdeljenih po starosti. Kratek odmor za igro in že so prišle na vrsto delavnice. Otroci so lahko izbirali med dvajsetimi različnimi. Posvetili so se lahko športu, dramski igri, ustvarjanju, kuhanju, pranju avtomobilov ali pa si celo privoščili oblikovanje pričeske. Sledilo je kosilo in nekaj prostega časa, temu pa velika igra.

Pri velikih igrah poudarjamo moto ‘v slogi je moč’. Otroci so razvrščeni v starostno mešane skupine. Da bi uspešno opravili zadane izzive, so morali med seboj sodelovati in to jim je tudi odlično uspelo. Udeleženci oratorija so imeli priložnost uživati v nekaterih klasikah, kot so Lov na zaklad, Otoki in vodne igre, pa tudi v čisto novih igrah na temo Brazilije. Letos nas je namreč obiskala posebna gostja, maturantka Marija Murn, ki se tja odpravlja na enomesečno pomoč otrokom z ulice.

Po veliki igri so se otroci počasi odpravili domov, animatorji pa smo se zbrali še na skupni refleksiji dneva. Potem ko smo si podelili mnenja in naredili zadnje načrte za naslednji dan, smo si privoščili še zasluženo kosilo in uživali v družbi drug drugega. Odbojka, karte, pogovori in smeh. Potem pa hitro spat, saj se znova vidimo že ob sedmih zjutraj!

Ponedeljek, torek, sreda. Ravno smo dobro začeli, ko je že prišel na vrsto izlet. Obiskali smo dva kraja, kjer je misijonar Friderik Irenej Baraga preživel svoje zgodnje otroštvo, Dobrnič in Knežjo vas, izlet pa seveda ne bi bil pravi izlet, če si ne bi vzeli časa tudi za veliko igro, banse in petje.

V četrtek nam je malo ponagajal dež, ki je poskrbel za veliko lumparij in gneče v zavodu. Petek. Sobota z vodnimi igrami – in že je bila tu nedelja. Zadnji oratorijski dan.

Druženje smo sklenili s sveto mašo v pravem oratorijskem slogu, s plesom na zavodskem dvorišču in na koncu s skupnim kosilom. Malce žalostni, da je že kar vsega konec, vendar z veliko hvaležnostjo za vse, kar smo v tem času prejeli. Ob tem gre še prav posebna zahvala našim sestram HMP, ki so nam povedale, da se konec poletja selijo v druge kraje. Hvala vam, sestre, za vso pomoč, ne samo letos, ampak vseh 9 let, ki smo jih preživeli skupaj. Zahvala gre tudi vsem ostalim, tako udeležencem oratorija kot tudi vsem dobrotnikom za vsako dobro delo. Oratorij Novo mesto 2018 je sofinancirala Mestna občina Novo mesto – hvala.

Če bomo oratorijske vrednote delili naprej, potem naša skupna zgodba še zdaleč ni končana. Po Baragovem nauku lahko živimo še naprej. S pesmijo, smehom in plesom. Z druženjem in pomočjo, z živo vero, izraženo v dejanjih. Slog življenja, ki je aktualen tudi jeseni, pozimi, spomladi… Potem pa se že vidimo junija 2019!

Ana Šubic

Izvedbo Oratorija Novo mesto 2018 je finančno podprla tudi Mestna občina Novo mesto.